Chronische endometritis: een nachtmerrie

februari 2, 2019

Het veulen seizoen staat weer voor de deur!
En er is natuurlijk niets leuker dan een stel dartelende veulentjes op de weide. Het is mooi als het allemaal vanzelf gaat, maar soms moet men de merries een beetje helpen tijdens de dracht of partus.

Maar wat als u de merrie niet drachtig krijgt? Tot 20% van de merries heeft moeite drachtig te worden. Er zijn meerdere oorzaken voor subfertiliteit en infertiliteit, chronische endometritis is er daar één van. De prognose voor merries met chronische endometritis om drachtig te worden is gereserveerd, door zowel de chroniciteit als de predisponerende anatomische factoren. Dr. Morten Petersen van de Universiteit van Kopenhagen heeft gelukkig goed nieuws voor deze merries, hun eigenaren en hun begeleidende dierenartsen! Volgens hem kan een mix van nieuwe kennis en veranderingen in het management van de merrie de fertiliteit significant verbeteren. Dus hopelijk is er licht (en een veulentje) aan het einde van de tunnel!

______

Dr. Morten Petersen is afgestudeerd dierenarts en laboratoriumhoofd van de fertiliteitskliniek van de Universiteit van Kopenhagen. Na een recidency “Equine Reproduction” aan UC Davis in de Verenigde Staten, is hij begonnen aan een PhD aan de Universiteit van Kopenhagen. Hij was enkele jaren assistent professor en heeft zich nadien gefocust op klinische embryologie en onderzoek in de fertiliteitskliniek. Samen met Anders Bojesen is hij de oprichter van ‘bActivate’, hun gelijknamige product is een diagnostische tool voor het opsporen en verwijderen van slapende uteriene infecties, welke een significant negatief effect hebben op de vruchtbaarheid van de merrie.

_____

De lezing van Dr. Petersen vindt plaats op 14 februari, in kliniek auditorium B, om 18:00