Lezing: Complicaties bij en na castratie door Michael Meulyzer

oktober 9, 2019

Op 8 oktober mochten wij Michael Meulyzer van dierenkliniek De Morette verwelkomen op onze faculteit. Michael heeft voor een vol auditorium verteld over dé meest uitgevoerde chirurgie bij het paard: de castratie. Hierbij is alles van theorie tot praktijk aan bod gekomen. We kregen goede tips en handvatten voor beginnende paardenartsen, aangevuld met een aantal grappige anekdotes over hoe je castraties vooral niet moet uitvoeren. 

Met veel laparoscopische beelden en verduidelijkende afbeeldingen kregen we een snelle opfriscursus van de anatomie. Hierna gingen we al snel over tot de meer praktische kant van de castratie. Michael heeft ons hierbij op het hart gedrukt nooit te vergeten een grondig klinisch onderzoek te doen voordat je start met je operatie. Ook heeft Michael ons veel verteld over wat je moet doen wanneer een castratie niet verloopt zoals gepland. Wat doe je wanneer je onverhoopt te maken hebt met een eventratie, of wanneer je maar één testikel kan vinden?

Tot slot bespraken we de mogelijke post operatieve klachten. We leerden dat je een zwelling nooit mag oplossen met enkel antibiotica. Trek in dit geval altijd je handschoenen weer aan en inspecteer de castratiewonde! Een goede drainage van het wondvocht is namelijk essentieel voor een mooi herstel.

Wij willen Michael Meulyzer van Dierenkliniek De Morette- Clinique Equine De Morette hartelijk bedanken voor het geven van deze boeiende lezing.