Lezing: Rasverschillen in functie en prestatie door dr. Wim Back

november 20, 2019

Op dinsdag 19 november was het weer tijd voor een nieuwe VSGp lezing! Professor Wim Back kwam ons de lezing ‘Rasverschillen in Functie en Prestatie’ presenteren.

We doken kort in de ontstaansgeschiedenis van het sportpaard en de beginselen van het beoordelen van de conformatie van een paard. Deze beoordeling is belangrijk gebleken, want hoewel een bepaald exterieur geen garantie geeft op een bepaalde beweging, wil de bouw van het paard toch vaak al veel zeggen over zijn perspectieven in de sport.

Vanuit de sport is een paard met veel scapularotatie, vering in de kogel en actie in de knie en sprong gewenst. De bouw van een paard is een grote bepalende factor hiervoor. Een schouderblad wat relatief horizontaal geplaatst is, zal bijvoorbeeld meer voorwaartse beweging van het been toelaten. Anderzijds kan een paard wat veel vering heeft in zijn gewrichten, soms wel sneller blessures oplopen. Ook de training is van groot belang voor de beweging van een paard. Een paard wat in training staat blijkt uit onderzoek meer scapularotatie te ontwikkelen en zijn gewicht meer naar het achterbeen te verplaatsen, ook in rusttoestand. Voor een ongetraind paard is die ontwikkeling precies andersom!

Maar draven we niet te veel door in het creëren van het perfecte sportpaard? Wim Back stelt dat de natuur ons zo langzamerhand tot de orde probeert te roepen. Naar mate wij meer fokken naar dressuurpaarden met hoge benen en korte halzen, krijgen we ook steeds meer paarden met ongelijke voeten. Het verband hiertussen heeft waarschijnlijk te maken met de extra wijdbeense graashouding van jonge veulens.

We eindigden de lezing met het bespreken van de nieuwste technieken op het gebied van bewegingsanalyse bij paarden. Na de lezing nam Back ruim de tijd om alle vragen te beantwoorden.

Wij willen Wim Back hartelijk bedanken voor het verzorgen van deze interessante avond.

Ook willen wij Brouwerij Roman en onze hoofdsponsor Zoetis België bedanken voor het mogelijk maken van deze activiteit.