Lezing: Sportfysiologie bij paarden door Esther Siegers

december 10, 2020
Vorige week donderdag vond onze laatste lezing van dit semester plaats. De lezing “Sportfysiologie bij paarden: training en performance van de atleet optimaliseren” viel goed in de smaak.
Esther Siegers heeft verschillende aspecten besproken betreffende het sportpaard. Allereerst heeft ze een aantal zaken aangehaald uit de fysiologie. Zo is er zuurstof en een substraat nodig om een verhoogd metabolisme te verkrijgen en speelt ATP een belangrijke rol als energieleverancier. Daarnaast heeft ze gesproken over de Standardized Exercise Test (SET). Door middel van deze test kan de inspanning van een paard worden gemeten tijdens de training. Hieruit kunnen vervolgens grafieken worden gemaakt en kan worden bekeken wat de effecten van de trainingen zijn. Verder heeft Esther aangehaald dat een snelle verandering in workload schadelijker is dan een hoge workload an sich. Als laatste heeft ze verteld over de thermoregulatie van het paard en hoe wij hierop kunnen inspelen. Al met al een zeer geslaagde avond.
We willen Esther Siegers bedanken voor deze interessante lezing!
We bedanken ook graag onze sponsoren voor het mogelijk maken van onze activiteiten, in het bijzonder Sporthorse Medical Diagnostic Centre SMDC en onze hoofdsponsor Zoetis België.
Hopelijk tot ziens op onze activiteiten tijdens het tweede semester!