Bachelorworkshop: kreupelheden

februari 23, 2024
Maandag 19 februari organiseerden we de eerste bachelorworkshop van het jaar, met als thema het kreupelheidsonderzoek door dr. Maarten Oosterlinck (ECVSMR, ECVS). Na een korte introductie begonnen we er vlot aan: de apparatuur werd geinstalleerd op één van de paarden zodat we konden starten met het bewegingsonderzoek. Er werd gedraafd op de rechte lijn, gelongeerd op het harde en op het zachte, allemaal zodat de studenten de beweging van het paard goed konden leren observeren.
Tussendoor besprak dr. Oosterlinck de bevindingen: hij vertelde wat hem opviel aan het bewegingspatroon en ging in op de gegevens die de apparatuur aangaf. Daarnaast legde hij de nadruk op valkuilen die je tegenkomt als beginnend dierenarts binnen de orthopedie, waarna hij een paar interessante artikels aanhaalde.Voor de geinteresseerden hebben we hieronder de linken geplaatst (gratis te lezen via Athena).
Mocht je zelf graag wat meer willen oefenen in het herkennen van kreupelheden, dan kan je gebruik maken van de lameness trainer. Dit is een programma waarin je een kreupel paard ziet, waarna je zelf moet aangeven aan welk been het dier mank is. Volgens dr. Oosterlinck een echte aanrader om je oog te trainen!